Her har vi samlet noen spørsmål og svar knyttet til ELKO Smart, som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien mot et bekymringsfritt og behagelig smarthjem.
Finner du ikke svar på det du lurer på? Kontakt oss gjerne!
Alle produkter som krever fast tilkobling til strømnettet må installeres av en sertifisert installatør.
Du kan derimot installere ELKO SmartHUB og trådløse sensorer selv, men produktene må kjøpes gjennom elektriker fordi de per i dag kun selges hos grossister for proffmarkedet.
Kontakt din lokale elektriker, eller finn nærmeste smart-sertifiserte elektriker her.
Produktene som benyttes i ELKO Smart koster litt mer enn en installasjon som ikke er smart. Selve oppsettet av ELKO Smart er mye enklere enn for tradisjonelle styringssystemer, og bør ikke medføre store merkostnader.
Ta kontakt med din lokale elektriker for å få pris, eller bruk vårt nettverk av ELKO-elektrikere her.
ELKO Smart benytter ZigBee 3.0, en verdensledende smarthusprotokoll. Alle våre nye produkter er ZigBee 3.0-sertifisert, som betyr at radiokommunikasjonen er løst på beste måte, og at produktene vil kunne brukes i andre systemer enn bare ELKO Smart.
Den teknisk spesifikasjon for ZigBee sier at rekkevidden er mellom 10-100 meter. Dette er imidlertid «laboratoriemiljø»-verdier og påvirkes i stor grad av en rekke faktorer; forstyrrelser, miljø, hindringer osv.
Det er generelt akseptert at innendørs rekkevidde er 10-20 meter, men dette kan variere utfra ovennevnte faktorer.
ZigBee og ELKO Smart sin styrke ligger i mesh-funksjonaliteten, hvor hver kablede (strømdrevne) ZigBee-enhet fungerer som en rekkeviddeforlenger.
Hele ZigBee-nettverket bygges automatisk på en måte som garanterer sterkest mulige signaler mellom enhetene. Dette betyr at hver kablede enhet utvider den totale signaldekningen til hele systemet!
SmartTags kommuniserer direkte med SmartHUB, så tenk igjennom plassering av den (maks 3 meter avstand).
Er du elektriker og skal flytte et anlegg for en kunde, her er hvordan du går frem:
Hvis alt skal flyttes, SmartHUB og alle komponenter, er det i utgangspunktet bare å koble det ned og koble det opp igjen på nytt sted. Det vil da være i samme «hjem» og med samme navn på komponentene.
Ved oppkobling kan man oppleve at noen komponenter står offline hvis plasseringen gjør at den opprinnelig mesh-routingen ikke når frem. Man må da slette komponenten og legge den inn på nytt for å få ny mesh-routing.
Hvis man vil begynne helt på nytt så slettes alle komponentene fra «hjemmet» før man kobler det ned. Da blir de tilbakestilt til fabrikkinnstilling.
Husk å aktivere batterikomponenter før sletting. Om man ikke gjør dette og prøver å lese komponentene inn i et nytt hjem, må man ta en manuell reset på alle komponentene, da de fortsatt tror de er oppkoblet mot det opprinnelige «hjemmet».
For å legge til en enhet trenger man først en ELKO SmartHUB.
Denne settes opp i ELKO Smart-appen, og det er også i appen du legger til nye enheter, for eksempel en dimmer, en sensor eller en bryter.
Jepp, ingen problem!
Du kan ha opptil 100 medlemmer i ett og samme hjem - det tenker vi burde holde for de fleste 👨👩👦
Det er også mulig å sette forskjellige rettigheter for hver bruker. Du kan lese mer om det i vår inngående guide her.
Vi anbefaler ikke å installere mer enn 60 enheter per SmartHUB, selv om det i praksis er mulig å koble til flere. Dette er for å sikre at den trådløse kommunikasjonen går raskt, og at du ikke behøver å vente på at lyset skal skru seg på.
En bruker i appen kan styre flere hjem fra samme app. Man kan for eksempel være eier av et hjem, administrator i et annet og vanlig bruker i enda et.
Det vil si at det er helt uproblematisk å kunne styre både huset og hytta fra samme bruker.
Den nye termostaten er bedre tilpasset vannbåren varme - og for så vidt elektrisk varme.
Tilpasningen har to funksjoner:
For å slå av: Hold - inne i ca 10 sek.
For å slå på: Trykk kort på 0, for så å trykke og holde 0 i ca 5 sek.
Funksjonen forhåndsoppvarming aktivert innebærer at termostaten lærer seg rommet å kjenne, som igjen skal gi en jevnere temperatur. F.eks. hvis termostaten merker at temperaturen er på vei til å falle raskere enn normalt, vil "forhåndsoppvarming" aktiveres før temperaturen faller under settpunkt. Uten denne funksjonen ville temperaturen mest sannsynlig falt under settpunkt, som vil gi en mer ujevn temperatur/oppvarming og ville brukt mer effekt for å opprettholde settpunktet.
Dersom du har ELKO Home Gateway RF, elnummer 4523401, og ønsker å bruke de nye smart-produktene våre, så må du bytte ut denne med en ny ELKO SmartHUB. Det betyr ikke at du må kjøpe ny hub, det er kun dersom du ønsker å benytte de nye produktene.
Nei, det er dessverre ikke mulig. Det nye ELKO Smart systemet er laget på en ny og kraftig forbedret plattform. Derfor vil ikke de nye produktene og den nye appen fungere med en gammel gateway.
De to mest populære smarte produktene vi har fra før, termostaten ESH Super TR RF og dimmeren 316 GLED RF, fungerer helt topp med ELKO Smart.
Den trådløse endevenderen ESH endevender RF fungerer derimot ikke i smart-systemet.
Et ELKO Smarthjem kan styres fra ELKO Smart-appen på mobiltelefonen. Det kan også styres med talestyring fra Amazon Alexa, Google Assistant og Siri.
Du kan selvsagt også betjene bryterne og dimmerne manuelt. ELKO Smart er ikke bare for entusiastene og spesialistene, det er et smarthjem som kan brukes av alle. Til og med bestefar 😀
Hei, Siri! Hei, Google! Hei, Alexa!
Joda, ELKO Smart kan absolutt styres med både Siri, Google og Amazon.
Per i dag kan man styre alt lys via talestyring og fra appen. I tillegg har man mulighet til å lage automasjoner som gjør at en stemning utløses dersom en bryter skrus på, og at en annen utløses dersom en bryter skrus av.
Vi jobber også med en trådløs bryter som kan styre opptil fire stemninger, og er batteridrevet.
Dersom du har internettilgang på hytta, er det supert å bruke ELKO Smart til å kontrollere varmen. Har du varmekabler, så kan du benytte SmartTermostatenfor fjernstyring av varmen, eller du kan bruke en SmartRelé Puck eller SmartStikkontakt til å styre panelovnene dine. Kombinert med temperatursensor, vannlekkasjesensor og en bevegelsessensor får du full kontroll over hytta, uten å måtte betale for dyre abonnementsløsninger.
Har du mistet internett? Ikke få panikk! Du kan fremdeles styre hjemmet via appen, så lenge telefonen er koblet til samme ruter. Alt av brytere og dimmere vil fortsette å fungere med lokal betjening. Automasjoner som kun bruker lokal logikk vil fortsette å fungere. Automasjoner som er avhengig av for eksempel værmelding vil ikke fungere så lenge nettet er nede, da informasjonen hentes fra skyen i stedet for lokalt på SmartHUBen. Lokale direkteparinger mellom produkter vil også fungere helt uavhengig av internett.
Det er opptil fem års forventet levetid for batteriet til sensorene. Batteriets levetid vil avhenge av hvordan den brukes, hvor ofte den er satt til å oppdatere systemet og hvor den plasseres.
Stemninger brukes for å få flere handlinger til å skje samtidig, i stedet for å måtte styre hver produkt manuelt.
For eksempel kan en stemningen "borte" settes opp. Når denne aktiveres, skrus alle lys av, temperaturen i gulvet senkes og man får varsling ved bevegelse i huset.
Automasjoner lar deg definere at en eller flere handlinger skal utføres, dersom en eller flere hendelser skjer. En automasjon kan for eksempel være at utelyset skrus på ved solnedgang, eller at en stemning som øker belysningen over kjøkkenbordet (for eksempel leksetid) aktiveres klokka 15.