Noe du lurer på?

Her har vi samlet noen spørsmål og svar knyttet til ELKO Smart, som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien mot et bekymringsfritt og behagelig smarthjem.

Finner du ikke svar på det du lurer på? Kontakt oss gjerne!

Generelle spørsmål

Alle produkter som krever fast tilkobling til strømnettet må installeres av en sertifisert installatør.

Du kan derimot installere ELKO SmartHUB og trådløse sensorer selv, men produktene må kjøpes gjennom elektriker fordi de per i dag kun selges hos grossister for proffmarkedet.

Kontakt din lokale elektriker, eller bruk vårt elektriker-nettverk, ELKO Boligpartner, her.

Produktene som benyttes i ELKO Smart koster litt mer enn en installasjon som ikke er smart. Selve oppsettet av ELKO Smart er mye enklere enn for tradisjonelle styringssystemer, og bør ikke medføre store merkostnader.

Ta kontakt med din lokale elektriker for å få pris, eller bruk vårt nettverk av ELKO-elektrikere her.

ELKO Smart benytter ZigBee 3.0, en verdensledende smarthusprotokoll. Alle våre nye produkter er ZigBee 3.0-sertifisert, som betyr at radiokommunikasjonen er løst på beste måte, og at produktene vil kunne brukes i andre systemer enn bare ELKO Smart.

App og SmartHUB

For å legge til en enhet trenger man først en ELKO SmartHUB.

Denne settes opp i ELKO Smart-appen, og det er også i appen du legger til nye enheter, for eksempel en dimmer, en sensor eller en bryter. 

Du kan lese mer her.

Jepp, ingen problem! 

Du kan ha opptil 100 medlemmer i ett og samme hjem - det tenker vi burde holde for de fleste 👨‍👩‍👦

Det er også mulig å sette forskjellige rettigheter for hver bruker. Du kan lese mer om det i vår inngående guide her.

Vi anbefaler ikke å installere mer enn 60 enheter per SmartHUB, selv om det i praksis er mulig å koble til flere. Dette er for å sikre at den trådløse kommunikasjonen går raskt, og at du ikke behøver å vente på at lyset skal skru seg på. 

En bruker i appen kan styre flere hjem fra samme app. Man kan for eksempel være eier av et hjem, administrator i et annet og vanlig bruker i enda et.

Det vil si at det er helt uproblematisk å kunne styre både huset og hytta fra samme bruker.

Niks 😀 Appen vår bruker du helt kostnadsfritt. Det er ingen abonnementer knyttet til å bruke  ELKO Smart.

Gammelt vs nytt

Dersom du har ELKO Home Gateway RF, elnummer 4523401, og ønsker å bruke de nye smart-produktene våre, så må du bytte ut denne med en ny ELKO SmartHUB. Det betyr ikke at du kjøpe ny hub, det er kun dersom du ønsker å benytte de nye produktene.

Nei, det er dessverre ikke mulig. Det nye ELKO Smart systemet er laget på en ny og kraftig forbedret plattform. Derfor vil ikke de nye produktene og den nye appen fungere med en gammel gateway.

De to mest populære smarte produktene vi har fra før, termostaten ESH Super TR RF og dimmeren 316 GLED, fungerer helt topp med ELKO Smart.

Den trådløse endevenderen ESH endevender RF fungerer derimot ikke i smart-systemet.

Her kan du se alle de nye ELKO Smart-produktene.

Styring, stemninger og automasjoner

Et ELKO Smarthjem kan styres fra ELKO Smart-appen på mobiltelefonen. Det kan også styres med talestyring fra Amazon Alexa, Google Assistant og Siri.

Du kan selvsagt også betjene bryterne og dimmerne manuelt. ELKO Smart er ikke bare for entusiastene og spesialistene, det er et smarthjem som kan brukes av alle. Til og med bestefar 😀

Hei, Siri! Hei, Google! Hei, Alexa!

Joda, ELKO Smart kan absolutt styres med både Siri, Google og Amazon.

Per i dag kan man styre alt lys via talestyring og fra appen. I tillegg har man mulighet til å lage automasjoner som gjør at en stemning utløses dersom en bryter skrus på, og at en annen utløses dersom en bryter skrus av. 

Vi jobber også med en trådløs bryter som kan styre opptil fire stemninger, og er batteridrevet.

Dersom du har internettilgang på hytta, er det supert å bruke ELKO Smart til å kontrollere varmen. Har du varmekabler, så kan du benytte Supertermostaten for fjernstyring av varmen, eller du kan bruke en SmartRelé Puck til å styre panelovnene dine. Kombinert med temperatursensor, vannlekkasjesensor og en bevegelsessensor får du full kontroll over hytta, uten å måtte betale for dyre abonnementsløsninger.

Har du mistet internett? Ikke få panikk! Du kan fremdeles styre hjemmet via appen, så lenge telefonen er koblet til samme ruter. Alt av brytere og dimmere vil fortsette å fungere med lokal betjening. Automasjoner som kun bruker lokal logikk vil fortsette å fungere. Automasjoner som er avhengig av for eksempel værmelding vil ikke fungere så lenge nettet er nede, da informasjonen hentes fra skyen i stedet for lokalt på SmartHUBen. Lokale direkteparinger mellom produkter vil også fungere helt uavhengig av internett.

Det er opptil fem års forventet levetid for batteriet til sensorene. Batteriets levetid vil avhenge av hvordan den brukes, hvor ofte den er satt til å oppdatere systemet og hvor den plasseres.

Stemninger brukes for å få flere handlinger til å skje samtidig, i stedet for å måtte styre hver produkt manuelt.

For eksempel kan en stemningen "borte" settes opp. Når denne aktiveres, skrus alle lys av, temperaturen i gulvet senkes og man får varsling ved bevegelse i huset.

Du kan lese mer om stemninger og automasjoner her.

Automasjoner lar deg definere at en eller flere handlinger skal utføres, dersom en eller flere hendelser skjer. En automasjon kan for eksempel være at utelyset skrus på ved solnedgang, eller at en stemning som øker belysningen over kjøkkenbordet (for eksempel leksetid) aktiveres klokka 15.

Du kan lese mer om stemninger og automasjoner her.

Produkter, sirkel
Installasjon, sirkel
Automasjon, sirkel