• Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

 

 

Strømsparing med smart termostat

Den smarteste måten å bruke varmekabler på i dag er en smart termostat. Den kan varme opp varmekablene når strømmen er rimelig, og redusere temperaturen når strømmen er dyr. 

SmartTermostat for Zigbee eller Termostat med WiFi

Våre nye, lekre termostater finnes i både RS16 og ELKO Plus design. Termostatene leveres i to varianter: For bruk med Zigbee eller WiFi. Felles for begge termostatene:

  • 16A bryteevne – 3520W

  • Kan brukes til tradisjonelle varmekabler eller varmefolie med en belastning opp til 3520W 

  • Kan også brukes til motoriserte ventiler og sirkulasjonspumper til vannbåren varme 

  • Energibesparende display – dimmes når produktet ikke betjenes

  • Fungerer med de fleste gulvfølere på markedet

  • Velg mellom rom-, gulvføler eller regulator. Kan også brukes som maksvokter.

  • Minimalistisk og stilrent design 

  • ELKO Plus i polarhvit, aluminium og sort, og RS-design i polarhvit og renhvit (WiFi leveres uten ramme)

  • Begge termostatene kan kobles opp i ELKO Smart-appen


Display som går i hvilemodus

DOT-Matrix displayet til termostaten kan gå i hvilemodus når termostaten ikke blir berørt - spesielt smart hvis du skal bruke den på soverom. Dimming av displayet setter du opp i APPen. 

ELKO SmartTermostat

Den nye SmartTermostaten kommuniser på Zigbee, og kobles selvfølgelig enkelt opp mot ELKO SmartHUB.

Du gjør de fleste innstillingene i appen, og setter eventuelt opp en tidsplan for å optimalisere energiforbruket. 

Se alle SmartTermostatene

ELKO termostat med WiFi 

ELKO WiFi termostat fungerer utmerket alene, og om du ønsker det, kan den legges til i ELKO Smart-appen uten bruk av SmartHUB. Den har forhåndsinnstilt natt- og dagsenk program, eller den kan settes opp kun som settpunkt. Når du trenger det, har den boost-funksjon.

Se alle Termostater med WiFi
Smarttermostater
WiFitermostater
Sitat Stein Helge ELKO Smart

Hvordan bruke varmekabler smartest for å spare på strømkostnadene?

Gulvvarme er ikke bare for komfortens skyld. Med varmekabler kan du også holde strømforbruket ellers i boligen nede, fordi du kan ha en lavere temperatur i rommet uten at det går ut over komforten. Varmekabler har også en positiv effekt på inneklimaet. De kan holde våtrom tørre og eventuelle fuktlekkasjer tørkes opp om varmen konstant er på. Dette er også årsaken til at det anbefales å ikke skru varmen helt av, selv på sommeren.

Nattsenking har historisk sett vært besparende. Med de store svingningene i strømprisene siste året, samt ny nettleiemodell som også tar hensyn til effektbruk, kan imidlertid regnestykket være noe vanskeligere enn før.

Du kan spare energi ved nattsenking. Men, det kan likevel resultere i dyrere strømregning hvis du skal varme alt opp igjen når alle våkner og tar seg en dusj, samtidig som strømprisen er på sitt høyeste. Å styre etter pris og effekt kan by på problemer hvis du selv skal ta stilling til hva som er smart og billigst til enhver tid. Det er på tide å tenke litt nytt rundt hvordan varmekabler og andre varmekilder brukes.

Når døgnvariasjonen for spotpris i stor grad følger alles generelle forbruksperioder, er det mer lønnsomt å varme opp boligen i perioder med lavt forbruk.


Bruk automasjon til å styre varmekablene

Den smarteste måten å bruke varmekabler på i dag, vil være ved bruk av en smart termostat. Den kan varme opp varmekablene når strømmen er rimelig, og redusere temperaturen når strømmen er dyr. Så er utfordringen å oppnå besparelser uten at det går utover komforten i hjemmet.

Det er lurt å la varmekablene varme opp betonggulvet på badet et par timer før du skal stå opp. Og så slå dem på igjen to timer før du kommer hjem. Det kan også være gode besparelser i å redusere eller slå av oppvarmingen når folk flest våkner eller kommer hjem fra jobb. Det vil ofte gi liten påvirkning på temperaturen de neste to timene, da gulvet kan fungere som et varmemagasin. Dermed vil besparelsene ikke bare ta hensyn til komfort og inneklima, men heve den.

Spotprisen følger stort sett et mønster der den øker fra kl. 05.00, og nettleien går over til dagtakst for de fleste kl. 06.00. Det mest økonomiske vil da være om man setter på oppvarmingen tidligere på natten, slik at denne kan settes i senketemperatur rundt klokken fem-seks. Bor du i et godt isolert hus, vil du ikke merke stor temperaturnedgang de første par timene når senketemperaturen er aktivert - og du unngår å bruke mye strøm i disse morgentimene.

På ettermiddag og kveld er det litt vanskelig å komme utenom noen dyre timer. Spotprisen faller ofte rundt kl. 17-18.00, og natt-takst for nettleie starter ikke før kl. 22.00.

Hver bolig og livsstil er forskjellig, så det må man selvfølgelig ta hensyn til når man skal sette opp automasjoner. Hvor godt isolert er huset? Hvordan er tykkelsen på betonggulvet? Dusjer dere om morgenen, etter trening eller jobb? Sist, men ikke minst, er også utetemperaturen en viktig faktor.

Gulvføler eller luftføler?

Varmekablene dine kan justeres etter gulv- eller luftføler. Hva du bør velge kommer helt an på boligen. Bruker du luftføler i en forholdsvis ny, godt isolert bolig, er varmebehovet ganske lavt. Da kan en luftføler gjøre at det føles kaldt å gå på gulvet, selv om temperaturen tilsier at det er godt og varmt. Du må også ta hensyn til hvor termostaten er plassert og om den ofte blir påvirket av trekk eller kalde luftstrømmer før du velger gulvføler eller luftføler. I en yttergang er gjerne termostaten plassert ved siden av ytterdøren og blir dermed lett påvirket av kald luft når døren åpnes. Med en luftføler her, vil termostaten begynne å varme når døren åpnes, og du risikerer at den varmer unødig. En gulvføler blir ikke påvirket på samme måte.

Hva er anbefalt senketemperatur på termostaten?

Vi anbefaler at du ikke senker temperaturen med mer enn 4-5 grader ned fra komforttemperatur (f.eks. 22 grader). Senker du temperaturen ytterligere, vil det ta lengre tid og koste mer i forbruk for å varme rommet opp igjen til nivået du ønsker. Besparelsen ved å senke temperaturen vil bli lavere enn kostnaden for å varme rommet opp igjen til ønsket temperatur.

Spørsmålstegn

Smart tips

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen kan du spare rundt 5 % av oppvarmingskostnadene? Med ELKO Smart får du kontroll selv når du ikke er der - med smart kamera, smartplugger, varmestyring og lysstyring. Smart, ikke sant?

Les mer om stemninger og automasjoner med ELKO Smart

Hva er de klassiske varmekabel-fellene mange går i?

Noen skrur opp temperaturen på varmekablene når de står opp før jobb, og når de kommer hjem etter jobb, og gjerne senker når de sover eller er på arbeid, når strømmen er rimeligere. Da øker det oppvarmingskostnaden betydelig. Nå som vi også må betale ut ifra hvor mye strøm vi bruker samtidig, vil det også være prisgunstig å balansere forbruket ved å slå av varmekabler for å unngå dyre forbrukstopper. Varmekablene kan slåes av i tidsrommet med høye forbrukstopper, eksempelvis under matlaging, uten at temperaturen faller merkbart. Gulvet fungerer som varmemagasin. Varmekabler er derfor svært godt egnet til å brukes i lastbalansering for å unngå dyre forbrukstopper.

Å glemme og senke temperaturen på varmekablene når man ikke har behov for varme, som når man er bortreist eller i de varme sommermånedene, er nok en klassisk feil som har blitt mer kostbart i nyere tid. 

Tidsstyring av varmekablene vil i stor grad føre til gode besparelser, men samtidig kan det også være hensiktsmessig med en smart termostat som tar hensyn til strømprisen, da vi tidvis opplever store døgnvariasjoner med signifikante prisøkninger på alle døgnets tider. Med de store variasjonene, og med mange faktorer som når du ønsker komforttemperatur og endring av utetemperatur, er det vanskelig å oppnå maksimal besparelse gjennom manuell betjening. Det handler om å sette det i system slik at det skjer automatisk. Vi mener at en av de mest klassiske varmekabel-fellene i dag er at ikke alle kjøper smarte termostater når de rehabiliterer. Om man er bevisst på at varmekabler kan styres av smart termostat og stiller den inn for å oppnå best effekt med hensyn til pris og forbruk er det ikke mange feller man kan gå i, og man vil spare inn igjen kostnaden for den nye termostaten. 

Med andre ord kan det være smart å flytte det forbruket som kan flyttes til tider hvor strømmen er billigere. Slik kan du spare både energi og penger. 

En klassisk «felle» mange går i med dagens nettleiemodell, er at de bruker for mye strøm samtidig. Det fører til høye forbrukstopper. Du kommer hjem fra jobb, starter oppvarmingen, lager mat med komfyr og platetopp, setter gjerne på en klesvask m.m. Kobler du da ut varmekablene, vil det ha liten eller ingen innvirkning på komforten, men vil hindre at du havner i et dyrere kapasitetsledd på nettlinjen. 

ELKO hytte liggende

Smarthytte er mer enn å bare ringe hytta varm. Med ELKO Smart kan du være helt trygg på at alt er i orden på hytta - selv når du ikke er der. 

Les om smarthytte
1Elko_BAW_13 reduced

Er du elektriker? Vi vil gjerne at elektrikere som installerer ELKO Smart skal kunne systemet godt, slik at sluttkundene får en smart-installasjon som passer best mulig hjemme hos dem. Derfor har vi laget et minikurs til deg.

Registrer deg
ELKO smart artikkelsamling - Elektriker installerer smarthus

Hvilke produkter må elektrikeren montere for deg og hva kan du egentlig sette opp selv? Det kan du lære mer om her. I tillegg gir vi deg en sjekkliste over hva du må tenke på før du ringer elektrikeren din.

Les mer
Finn din smart-elektriker her
Change your cookie settings