Strømsparing med ELKO Smart

Oppvarming og varmtvann utgjør cirka 75% av strømutgiftene i en bolig. Med denne kunnskapen vil det være smart å flytte oppvarmingen til tider hvor strømmen er billigere, og ved å senke temperaturen når du ikke er hjemme. Slik kan du spare både energi og penger. Enkelttimer med høyt forbruk kan også gjøre store utslag på totalregningen din i form av fastleddet på nettleien.

 

Spar strøm med ELKO Smart

Strømmen er som regel billigere på natten, og dyrere i morgentimene og på ettermiddagen. Det vil derfor lønne seg å flytte oppvarmingen til tider av døgnet der strømprisen er rimeligere, der det lar seg gjøre.

Ved bruk av automasjoner i ELKO Smart kan du sette opp styringen av hjemmet ditt slik at du ikke bruker for mye strøm samtidig, og derfor unngår høyt utslag på nettleien.

Bruk varmekablene smart

Vanligvis er strømmen dyr og forbruket høyt mellom 7:00-11:00 og 16:00-21:00. Det kan da lønne seg å flytte høyt strømforbruk til et rimeligere tidspunkt for å spare penger. Har du et hjem med en eller flere smarte termostater, kan du enkelt sette opp automasjon for dette i appen.

Ved å installere smart termostat kan du:

 • Senke temperaturen når strømmen er dyrest.
 • Senke temperaturen når du bruker mye strøm andre steder i huset ved å måle forbruk med SmartTags.
varme bad lav

Slik gjør du de «dumme» apparatene smarte

Har du panelovner som ikke er smarte kan du likevel gjøre disse smarte. Ved bruk av en Smart RelePuck, SmartPlugg eller SmartStikkontakt (enkel eller dobbel) kombinert med temperatursensor kan du sette opp automasjoner for panelovnene.

EKO07144 S
ELKO SMARTPLUGG 16A S

Ved å installere SmartStikk eller SmartPlugg for panelovnen kan du:

 • Styre når panelovnen skal være av eller på, f.eks. skru den av når du bruker komfyren ved å måle forbruk med SmartTags.

 • Kombinert med temperatursensor sette at varmeovnen skrus av/på ved en gitt temperatur.

 • Kombinert med vindussensor skru av panelovnen når vinduet åpnes og på igjen når det lukkes.

 • Se effekt og energi brukt i appen, fordi det er innebygd energiovervåking i stikkontakten.
stue varme smartplugg

Ved å installere en temperatur- og fuktsensor kan du:

 • Få input på faktisk temperatur, så du kan styre varmen i appen eller med automasjon. F.eks. overvåke temperatur og motta varslinger ved temperaturendring.

 • Senke temperaturen hjemme når du er bortreist.

 • Flytte høyt strømforbruk til et rimelige tidspunkt.

 • Skru av varmen automatisk ved en valgt temperatur  med automasjoner.
varme stue av

Ved å installere en dør- og vindussensor sammen med SmartPlugg/Stikk på panelovnen kan du:

 • Skru av panelovnen automatisk når vinduet er åpent.

 • Skru på panelovnen når vinduet lukkes.

 • Hindre fyring for kråka – perfekt på f.eks. soverom.

 • Spare penger.
sov varme av
sov varme pa

Ved å installere SmartRelé på varmvannstanken kan du:

SmartRelé Puck kan styre varmtvannsbereder opp til 2000W. Vær oppmerksom på at vannet i varmtvannsberedere bør holde minst 70 grader for å forebygge risiko for legionellasmitte, og det må ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.

Energiovervåkning med ELKO SmartTag Flex 

Nettleien består av to ledd: Fastledd og energiledd. Fra juli 2022 ble det innført fastledd med ulike trappetrinn. Hvilket trappetrinn din bolig havner på bestemmes av de 3 timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm sist måned. Det gjelder derfor å holde seg under trappetrinnet som passer best for din bolig. Ved å jevne ut forbruket ditt utover døgnet vil nettleien bli rimeligere. Du betaler altså mer nettleie om du bruker mye strøm samtidig – uavhengig av strømprisen.

Du kan sjekke ditt forbruk hos din strømleverandør. Der vil du se hvilke timer forbruket er høyest, f.eks. morgen og/eller ettermiddag. Da vil du kanskje se at det er enkelte timer i døgnet som utpeker seg som topper. Kanskje viser det seg at du bruker aller mest strøm når du lager middag? Da kan det være smart å slå av varmekablene på badet i tre timer, så du unngår toppen som tar deg opp på et høyere trappetrinn. Dette kan settes opp helt automatisk i appen ved hjelp av ELKO SmartTag på kursen til komfyren og å installere smart styring i form av SmartTermostat til varmekablene på badet.

ELKO SmartTags med sikringsskap

Hva gjør ELKO SmartTag?

 • Gjør sikringsskapet smartere.
 • Kan installeres i både nye og eksisterende sikringsskap.
 • Kan monteres både på hovedsikring og kurssikring.
 • Gir oversikt over energiforbruket i hele huset.
 • Måler både energi (kWt) og effekt (kW).
 • Kommuniserer med ELKO SmartHUB - ZigBee 3.0.
 • Muliggjør automasjoner tilknyttet annet ELKO Smart utstyr.
 • Viser om du bruker for mye energi eller effekt.
 • Kan varsle om høy effekt og energiforbruk
  så du får input til når du bør senke/slå av varmekabler, VVB eller panelovner.
 • Hjelper med å ikke bruke for mye strøm samtidig.
EKO01951_Image 600px

I ELKO Smart-appen kan du sette opp en automasjon som gjør at når daglig forbruk når et gitt forbruk i kWh, skrus f.eks. varmekablene av i tre timer. Her setter du opp maksforbruk tilpasset din bolig slik at du holder deg under definert trappetrinn for energileddprisen. Med ELKO SmartTag på hovedsikringen kan du altså sette effektbegrensing på boligen din.

Med ELKO Smart vil du kunne flytte deler av strømforbruket ditt fra tider på døgnet hvor strømmen er dyr, til tider hvor strømmen er rimeligere. Kombinert med muligheten til å sette opp automasjoner for å bruke mindre strøm samtidig, så er det penger å spare.

Hvilke ELKO Smart-produkter trenger du for å spare på strømforbruket i vinter?

Antall Produkt El.nr.
1 SmartHUB
Gateway
4540001
1 SmartTag 3P IT
Måle total effekt
1609002
2 SmartTag Flex
Måle effekt to sikringer
1609013
1 SuperTermostat
Styre varmekabler
4523433
1 RelePuck 10A
Styre VVB <=2000W
4540041
1 SmartPlugg 16A
Styre Panelovn
4540009
totaleffekt hovedsikring
Spørsmålstegn

Smart tips

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen kan du spare rundt 5 % av oppvarmingskostnadene? Med ELKO Smart får du kontroll selv når du ikke er der - med smart kamera, smartplugger, varmestyring og lysstyring. Smart, ikke sant?

Les mer om stemninger og automasjoner med ELKO Smart

ELKO hytte liggende

Smarthytte er mer enn å bare ringe hytta varm. Med ELKO Smart kan du være helt trygg på at alt er i orden på hytta - selv når du ikke er der. 

Les om smarthytte
1Elko_BAW_13 reduced

Er du elektriker? Vi vil gjerne at elektrikere som installerer ELKO Smart skal kunne systemet godt, slik at sluttkundene får en smart-installasjon som passer best mulig hjemme hos dem. Derfor har vi laget et minikurs til deg.

Registrer deg
ELKO smart artikkelsamling - Elektriker installerer smarthus

Hvilke produkter må elektrikeren montere for deg og hva kan du egentlig sette opp selv? Det kan du lære mer om her. I tillegg gir vi deg en sjekkliste over hva du må tenke på før du ringer elektrikeren din.

Les mer
Finn din smart-elektriker her