• Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Slik kan du spare strøm og penger

Smarte strømstyringsprodukter kan hjelpe deg å få kontroll på strømforbruket ditt. Vår ELKO Smart-ekspert Stein-Helge Eide forklarer hvordan elektrikeren kan hjelpe deg til å bruke strøm smartere.

Strømsparing handler om kontroll og innsikt slik at du kan ta bedre valg

Elektrikere har fått et kompetanseløft de siste årene. De er ikke lenger bare installatører og håndverkere. De er også rådgivere som kan hjelpe deg med hvordan du kan spare strøm og penger ved å styre strømforbruket ditt.

Du kan tørke klær på tørkestativet i stedet for i tørketrommelen, senke innetemperaturen, og dusje kortere. Du kan etterisolere boligen, installere solcelleanlegg, varmepumpe eller andre varmekilder. Men det handler også om å flytte og redusere strømforbruket ditt, og her kan elektrikeren hjelpe deg med smarte løsninger som gjør at det skjer helt av seg selv.

Flytte forbruket til tider hvor strømmen er billigere

Mange har varmekabler og panelovner som oppvarming. Da tenker du kanskje at det er lurt å stille dem inn slik at de slår seg på når du står opp om morgenen, er avslått når huset er tomt og og så på igjen når du kommer hjem om ettermiddagen.

Samtidig er elektrisiteten som regel billigere på natta og dyrere i morgentimene og på ettermiddagen. Det er også tidspunktet du bruker mange andre elektriske apparater.
Med andre ord kan det være smart å flytte det forbruket som kan flyttes, til tider hvor strømmen er billigere. Slik kan du spare både energi og penger.

–Det lure er å la varmekablene varme opp betonggulvet på badet et par timer før du skal stå opp. Og så slå dem på igjen to timer før du kommer hjem. Dette kan du gjøre med en smart termostat som styrer varmekablene.

–Et system med smarte produkter kan samles i en app som gjør det lett å ha oversikt over strømforbruket i boligen. Med et slikt system kan du lade elbilen eller varme opp vannet i varmtvannstanken når strømmen er billigst. Og du kan passe på at du holder deg innenfor en fastsatt grense, slik at du ikke må betale ekstra mye for nettleien. Det beste er når smarthussystemet kan utføre dette selv, slik at det skjer automatisk.

Sitat Stein Helge ELKO Smart
220110 ELKO RS Nordic termostat bathroom 1-1 still u tekst og logo v3

Tre grep du kan ta for å spare strøm og penger:


  1. Få oversikt. Oppvarming og varmtvann utgjør tre fjerdedeler av strømforbruket i en bolig. Mange er ikke klar over hvor mye strøm de bruker og hva i huset som trekker mest strøm. Heller ikke når på døgnet de bruker mest strøm. Du kan få innsikt i strømforbruket ved å bruke smarte enheter som monteres rett på kursen i sikringsskapet (SmartTags) og som måler totalforbruket og forbruk på hver av kursene.
  2.  
  3. Reduser forbruket. Du kan kutte opptil 20-25 prosent av forbruket til oppvarming ved å bruke smart varmestyring, som også deler boligen inn i tempererte soner. Det vil si at det er varmere i rom som du oppholder deg mye i, og at det ikke går på bekostning av komforten, men hever den. Du kan også spare 5 % av forbruket på å senke temperaturen generelt med 1-2 grader, som er ekstra gunstig når strømprisen er høy.
  4.  
  5. Flytt forbruket. Det er effektivt å flytte strømforbruket til et tidspunkt når strømprisen er lavere, og for å unngå at effekttariffen hopper til et høyere nivå. For eksempel er det mulig å utsette oppvarmingen av vann. Forbruket av varmtvann er jo gjerne forbundet med dusjingen på morgenen, når strømprisen er høy. Ved å montere et smartrelé kan man sørge for å varme opp vannet når strømmen er rimelig. Med ny nettleiemodell må vi nå betale ut ifra hvor mye strøm vi bruker samtidig. Så ved å flytte oppvarmingen av vannet til tider der du ikke lager mat eller bruker tørketrommelen, unngår du dyre forbrukstopper. Du kan også bruke smarte stikkontakter til å slå av og på elektrisk utstyr som panelovner for å jevne ut forbruket. Regulering av varmekabler og panelovner bidrar godt til lavere pris. Men det er ikke noe du gjør enkelt manuelt, det handler om å sette det i system.

Gjør deg klar for framtiden

Mange elektrikere merker at stadig flere kunder etterspør hvordan de best mulig kan spare strøm eller redusere strømregningen sin. Mange har allerede fått med seg at smarte systemer kan være en løsning.

–For oss som installatør er det viktig å levere et komplett system som inneholder funksjonene kundene forventer, samtidig som vi kan være trygge på produktenes kvalitet og leverandørens supportapparat, sier Pål T. Eriksen, saksbehandler i det lokale Konstel-selskapet, PET Installasjon.

–Vi ser også at det er viktig å komme inn tidlig i prosessen for å hjelpe kunden i riktig retning. Ved å planlegge godt og ta smarte produktvalg vil prisforskjellen på en konvensjonell installasjon og en smart installasjon som er klar for fremtiden, ofte være marginal, sier han.
Sitat-Stein-Helge-ELKO-Smart-3

Smart elektrostyring - oppussingen som er lønnsom

Smarte systemer har nemlig blitt betydelig billigere de siste årene ved overgang til trådløs sammenkobling. Og med dagens strømpriser er kostnaden med smart elektrostyring fort spart inn.

– Det er ofte en lønnsom oppussing, siden det reduserer strømregningen, skaper en enklere hverdag og gir god komfort. Samtidig gir ENOVA støtte opp til 10 000 kroner for installasjon av smart strømstyring ved bruk av elektriker. En gunstig mulighet for både bolig- og hytteeiere. Mange velger også å erstatte dyre alarmtjenester ved å bruke smarthusløsninger.


– Du har alltid systemet med deg i lomma, du blir varslet ved hendelser, og kan låse opp døra eller se på overvåkningskamera fra mobilen.

Det kjenner elektriker Magnus Berg i Krøderen Elektro seg igjen i:
– Kundene ønsker det så enkelt som mulig. De vil ha produkter eller løsninger som reduserer strømbruken automatisk, uten at de selv må gjøre en aktiv handling ved å skru av og på brytere. Det er nettopp det som er så fint med smarte strømstyringsprodukter, de gjør jobben for deg, sier han.

– Det hender at kunder er litt skeptiske til nye «duppedingser», men etter å ha montert noen smarte produkter har jeg kun hørt positive tilbakemeldinger, sier Berg.

Produkter som kan hjelpe deg med å spare strøm og penger

SmartHUB
Hjernen (gateway) som kontrollerer ELKO Smart-produktene 
SmartTag 3P IT
Kan monteres på hovedkurs for å måle totalforbruk og effekt, eller på individuell kurser
SmartTag Flex
Kan monteres på hovedkurs for å måle totalforbruk og effekt, eller på individuell kurser
SuperTermostat
Brukes til å styre varmekabler for en mest mulig effektiv oppvarming. Termostaten kan styre gullvarme basert på luftføler, gulvføler eller regulator. Det er også mulig å koble termostat opp mot vannbåren varme
RelePuck 10A
Brukes til å styre varmtvannsberederen for å flytte og balansere forbruket (VVB <=2000W)
SmartPlugg 16A
Kan brukes til å styre panelovn. Gjør apparater smarte, måler forbruket og slår av og på styrt av tid og temperatursensor. Kan brukes til oppsett av forbruk mot strømpris

SmartStikk dobbel
Kan brukes til å styre panelovn. Du får mulighet til å benytte en rekke smarte funksjoner, som å skru AV/PÅ fra telefonen, måle strømforbruk, sette opp en tidsplan, eller inkludere den i en automasjon eller stemning

 

Spørsmålstegn

Smart tips

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen kan du spare rundt 5 % av oppvarmingskostnadene? Med ELKO Smart får du kontroll selv når du ikke er der - med smart kamera, smartplugger, varmestyring og lysstyring. Smart, ikke sant?

Les mer om stemninger og automasjoner med ELKO Smart

ELKO hytte liggende

Smarthytte er mer enn å bare ringe hytta varm. Med ELKO Smart kan du være helt trygg på at alt er i orden på hytta - selv når du ikke er der. 

Les om smarthytte
1Elko_BAW_13 reduced

Er du elektriker? Vi vil gjerne at elektrikere som installerer ELKO Smart skal kunne systemet godt, slik at sluttkundene får en smart-installasjon som passer best mulig hjemme hos dem. Derfor har vi laget et minikurs til deg.

Registrer deg
ELKO smart artikkelsamling - Elektriker installerer smarthus

Hvilke produkter må elektrikeren montere for deg og hva kan du egentlig sette opp selv? Det kan du lære mer om her. I tillegg gir vi deg en sjekkliste over hva du må tenke på før du ringer elektrikeren din.

Les mer
Finn din smart-elektriker her
Change your cookie settings